zondag 14 juni 2015

Hi, you guys...

Als Maarten van Rossum op de tv als hoogleraar over Amerika zijn brede politieke kennis ventileert, dan word ik daar altijd wat mistroostig van. Zijn grafstem komt veelal overeen met de teneur van zijn boodschap: zwartgallig.
Zijn eeuwig zwarte coltrui onderstreept dat.
Onze ervaring met Amerika is een totaal andere. Of we nu in een winkel staan, voor een stoplicht wachten, op een campground zijn of een biertje bestellen, we horen dan altijd:
--How is your day?
 --Safe travels.
--Can I help you?
--Take care.
--Safe ride.
--God bless you.
--Excuse me.
--Hi, you guys!
--Where are you going?
--Where did you start?
--Be safe.
Altijd op uiterst vriendelijke toon.
Hetzelfde geldt voor hulpvaardigheid. Onderweg de kaart bestuderend stoppen soms auto's om te vragen of we hulp nodig hebben.
Afgelopen week stopte een dame, rukte een reflecterend wegwerkershesje uit haar bak en gaf het aan Annelies om op de fiets te dragen: "I just don't want you to be hit by a car..."
In vele dorpen/steden is een city-park, waar men gratis kan kamperen op goed onderhouden gras. Toiletgroepen, redelijk schoon, voorzien van papier, stroom en water en zonder vandalisme, staan ter beschikking. Soms ook wifi zonder code van de gemeente of een aangrenzende bewoner.
Veilig. Niemand steelt iets van je tent. Geef ons maar de Amerikanen: Positief, beleefd, geïnteresseerd. We voelen ons zeer welkom.
Maarten van Rossum, de chagrijn, mag zijn negativisme houden.
Geef ons maar de Amerikanen. Zelden zulke plezierige mensen op onze reizen ontmoet als hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten