woensdag 13 mei 2015

Veilig motel

De regen hield ons een dag extra genageld aan het motelletje Klondike binnen het dorpje Republic.
Met één hoofdstraatje van 500 m in western style en een paar verspreid liggende houten huizen heb je het wel gehad in deze Rocky M. nederzetting.
Toch is er alles: laundry, library, barretjes, seniorvoorzieningen, grocerystore, city park, town hall, museumpje en police station.
Die laatste toonde het bordje: Closed!
We merkten echter op dat voor de office van het motel steeds de forse Sheriff auto stond.
De verklaring was al even opvallend: de sheriff was eveneens de eigenaar van ons onderdak en deze vreemde combinatie van functies maakte nieuwsgierig.
De sheriff/moteleigenaar legde uit dat er in deze regio twee deputies (=agenten) waren en er kan maar één het opperhoofd zijn. Dat was hij.
Het is goed mogelijk om een politiefunctie te combineren met andere banen, alleen al voor een goed inkomen dat onttrokken moet worden aan de beperkte plaatselijke belastingen.
De politiestructuur in de VS verdeelt de lokale en federale belangen sterk en zijn zelfs van staat tot staat verschillend. De lokale sheriff bekleedt een sterke positie en overrulet eventueel de FBI.
Vanuit het motelbureau verricht de diender zijn dagelijkse werk, al heen-en-weer wippend tussen motelkassa en proces-verbalen schrijven.
Wèl is hij 24 uur/7 dagen in dienst.
Toch een veilig gevoel: heb je een schone handdoek nodig?
Bel de Sheriff....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten